Mer info för företag

Vad behöver ni på arbetet?

När man tänker på hälsa och friskvård är det lätt att tänka på att hälsa kan vara motsatsen till sjuk. Om personalen inte är sjuka, så är dom då friska, och har hälsa?

Om folk är friska så blir sjukfrånvaron lägre, och man slipper kostnader för sjuklöner, uteblivna affärer och annat stök. Men det finns andra synsätt - hur stor är skillnaden mellan att bara vara frisk nog att orka gå till jobbet och att må så bra att man bidrar positivt till företaget, gör kunderna gladare och även blir en tillgång för sina kollegor?
WHOs definition av hälsa är bredare - hälsa innebär att man har möjligheter att förverkliga sig själv och nå sina mål. För vissa kan detta vara relaterat till att man är frisk (om man råkar vara sjuk och inte vill vara det), men för andra kan hälsa betyda något helt annat:
- Veta hur man ska hantera stressiga situationer på jobbet och kunna slappna av
- Att ha rätt kompetens för sitt arbete så att man slipper bli stressad
- Kunna flexa så att man hinner hämta barn på dagis
- Komma i form för att stärka sitt självförtroende
och då blir hälsobegreppet lite mer diffust. Man kan också fråga sig var arbetsgivarens ansvar slutar och börjar?

Så mirakel i hälsan på jobbet kan ta lite tid. Det gäller också att möta rätt person på rätt sätt - dom som redan tränar sporadiskt idag kan vara intresserade av tips om hur man får in träningen i vardagen så att det blir en vana. Den som aldrig tränar idag behöver kanske snarare mer information eller diskussion om träning skulle hjälpa. Det är inte heller så att alla kommer börja springa regelbundet, eller ens är intresserad, eller skulle må bättre av det. Rätt insats för varje person!

Därför har jag inte heller ett färdigt paket för att göra mirakel. Det beror på vilka satsningar ni vill göra på personalen, hur långsiktigt ni vill arbeta, och vad personalen är intresserad av.

För en del företag slutar friskvården vid att man har en fruktkorg, bubblor i vattnet och bidrar med träningskort för de som vill. Det är där jag kommer in! Med rätt strategiska arbete kan man lyfta personalprocesser till nya nivåer och göra friskvårdssatsningar med aktiviteter som stegtävlingar eller gemensamma lopp, föra in friskvård på styrelsens agenda och låta de anställda vara delaktiga i processen. Om detta lyckas, får ni resultat som en fruktkorg aldrig kan ge och kanske till och med ett mirakel på sikt?

Exempel på konkreta åtgärder som ni skulle kunna erbjuda era anställda redan idag är:

  • Företagsmassage - avslappnande, förebygger spänningar och man kommer nära personalen
  • Seminarier/diskussioner i grupp om träning och hälsa för varje behov
  • Enskild träningscoaching för medarbetare
  • Genomföra en aktivitet mot t ex Lundaloppet eller Göteborgsvarvet, med allt från träning till löpteknik och praktiska tips för loppet
  • Strategiskt friskvårdsarbete
  • Hålla i konferenser med tema hälsa
  • Hur kan ni få ett aktivare kontorsliv med promenadmöten och träningsraster istället för kafferaster?
  • Se om det finns ändringar i arbetssätt/projekt som ger medarbetarna mer utrymme
  • Hälsoprofilbedömningar - en snabb frivillig enkät där det går att plocka upp dom som skulle behöva hjälp vidare
  • Använd ert friskvårdsbidrag på bästa möjliga sätt

Ganska mycket här handlar om träning av den enkla anledningen att dom flesta av oss rör oss för lite och har stillasittande jobb. Så det blir en naturlig bit att starta med. Sedan blir energin man får av träningen en bra plattform för att köra vidare med annat.

Men vad som passar er bäst är svårt att säga. Ring gärna mig på 0703-668646 så kan vi prata vidare. Vi hörs!