”Lata j-vla tonåringar!”
Ligger bara hemma och glor på telefonen, går aldrig ut och tränar! Vad ska ska det bli av dom?? Om du tänker så, så finns här 10 tips för hur du kan aktivera barnen.
Känner du igen dig? Jag gör 🙂
Med tonåringar i olika åldrar hemma så känns det jobbigt in i själen när jag ser hur intressen skiftas från sport till sängliggande.
Det är uppenbart att träning behövs oavsett ålder!
Man får bättre resultat i skolan om man tränar/rör sig regelbundet
Man får bra vanor som gör att man mår bra och lever längre. Bättre sömn, självförtroende och mindre stress är några andra fördelar. Finns det någon förälder som inte vill ge sina barn detta?
Med tanke på hur lite dagens ungdom rör sig (25% av 20 åringar har en kondition som 80 åringar) så tror man att dagens generation kommer leva kortare tid än sina föräldrar (om inte vetenskapen kommer på något smart tricks, dvs). Dessutom riskerar dom få sjukdomar som äldre har
vid en tidigare ålder. Och blir tjockare. Det kan vara bra om det blir svält, annars är det inte bra.
Men kommer dessa argument eller fakta som blodtrycksförändringar eller sjukdomsrisker funka som motivation för att barnen ska träna mer? Nix. Inte en chans. Noll.
Som föräldrar så ansvarar man för sina barn. Att ha barn som sitter stilla och att låta dom sitta stilla, är lika oansvarigt som att låta dom röka eller äta så mycket godis dom vill. Det är inte lika tydligt utifrån sett, men det är samma risker för barnen.
Vad kan man göra som förälder?
Ett sätt är att vara hard-core. Ingen skärmtid förrän träning har gjorts. Om du tränar en timme idag så får du två timmar skärmtid imorgon osv. Alltid träning först, sedan belöning. Du kommer få vara skärmpolis 24/7 och det blir tråkigt för alla inblandade. Men du kommer kunna säga att du inte gav upp. Läs tips om skärmtid här
Men det finns andra sätt – här är 10 tips för hur du kan aktivera barnen!
1. Träna, du med!
Om du inte tränar och rör dig – tror du att barnen kommer göra något annorlunda?
Ok, du kanske tränar. Bra! Även om det inte märks nu så ser barnen vad du gör och dom kommer ha bilden i bakhuvudet att vuxna/föräldrar tränar och det blir enklare för dom att själva träna när dom är i samma sits/roll som du är nu. Det kanske inte löser ditt problem just nu, men på sikt hjälper det.
2. Se till att barnen rör sig i vardagen!
Kan dom cykla till skolan och aktiviteter, eller cykla till en busshållplats, eller gå en bit till bussen? Får man in detta i vardagen så blir det många minuters rörelse varje vecka, nästan gratis 🙂
Om man har cykelbanor eller vägar med bara lite trafik så är det säkert att cykla, och ännu mer så med reflexer och lampor på cykeln. Lamporna hjälper förresten även på dagtid och gör att bilisterna lägger märke till cykeln tidigare.
Jag vet att det är lätt att köra barnen till skolan för att det regnar/blåser etc, men människan (och barnen) är överlevare. Det är inte farligt att bli blöt och kall ibland. Det gäller dig också 😉
3. Gör träningen det till en familjegrej
Fredagsfys före fredagsmys. Gör något tillsammans och låt barnen turas om att bestämma vad ni ska göra. Testa nya saker: klättring, go-kart,
padel, vad vet jag. Ha roligt, var tillsammans, skratta. Låt alla ”misslyckas” och skratta åt hur dåliga ni är på t ex yoga.
4. Testa med belöningar
Efter 10 eller 25 (?) träningspass så blir man belönad med prylen som stod på önskelistan eller att ni går ut och äter på favoritrestaurangen.
Se till att ha delmål, större mål och att dom första målen är lätta att nå. Det är sundare att fokusera på ansträngning än resultat, så där gäller det att tänka till lite och hitta smarta mål.
5. Kan du knyta an till intresse?
Din son Nisse eller dottern Maria kanske är en gamer. Esport är en sport där man måste ha snabb reaktionsförmåga och fokus efter många timmars spel för att bli bra. Om man har bra kondition så håller man fokus längre. Så motivatorn är att börja springa/cykla osv för att bli en bättre gamer.
6. Uppmuntra allt dom gör!
Ge dom en highfive efter träningen, säg att du är impad! Heja bredvid fotbollsplanen och ge dom en kram och säg att du älskar dom, oavsett hur det går! Belöna deltagande och ansträngning, inte resultat!
Om dom ber om nya fotbollsskor eller en ny basketboll (och dina finanser klarar av detta) så hjälp till i rimliga mängder eller hitta begagnat. Visa att du tycker det är viktigt och att du stöttar dom i detta.
7. Prata ofta om hur bra med det är träning.
Berätta hur bra man mår, hur bra det är för skolarbetet och hur glad man blir. Hur skönt det är att chilla efter träningen – dubbelt så
skönt som att chilla utan träning. Och visa hur bra du mår efter du har tränat.
Våra kroppar är gjorda för rörelse. Våra hjärnor behöver rörelse. Och om vi inte rör på oss så mår vi dåligt och blir på dåligt humör. När vi rör på oss så mår vi bra och bli glada. Och det händer direkt – vi mår bra av ett träningspass.
Förstärk detta genom att fråga efter träningen: visst mår du bra nu? Banka in detta och upprepa!
8. Testa aktiviteter av olika slag
Kanske finns det en bra aktivitet som barnet i fråga tycker både är roligt och enkelt? Vissa är naturligt starka, smidiga, välkoordinerade eller bra på att träna i grupp. Alla tycker om att göra sådant som man har lätt för.
9. Rör er tillsammans
Gå en promenad hela familjen efter kvällsmaten, eller gå tillsammans den där kilometern till skolan. Gör rörelsen till en naturlig del av livet,
inte något man försöker undvika.
Man kan också göra en familje-challenge: 30 dagar med 25 armhävningar per dag, eller 30 min promenad. Se till att ribban inte är alltför hög, eller börja lågt och öka lite varje dag. Om insteget är för högt eller målet för långt bort så är det svårare att komma igång.
10. Låt appen dra träningen
Telefonerna lockar ju. Om du hittar appen som gör att barnen rör sig så kanske det löser lite av problemet. Om inte Pokeman go funkar så finns det andra appar som kan locka till aktivitet:
– Runbit
– Geocaching
– Tiktok (danser)
Ge inte upp!
Kommer något av dessa tips funka? Jag vet inte. Du kanske inte lyckas nu men om du sår ett frö så kanske dom kommer plocka upp detta när dom flyttar hemifrån. Då kan du le lite och veta att
du har vunnit trots allt 🙂
Och bara för att det är svårt innebär det inte att du ska låta bli! Minns du skylten vid byggarbetsplatser: ”Målsmän ansvarar för sina barn. ”. Det gäller även hemma hos er.
Så du kommer få plocka fram alla dina föräldra-skills för att få med barnen utan att tjata. Frågan är ens om det hjälper att tjata? Blir du själv motiverad när någon tjatar på dig? Knappast. Däremot kan man ta upp ämnet när man har pratar om annat och har en bra dialog.
Var också tydlig med att barnen duger och är fantastiska även om dom inte tränar. Du älskar dom oavsett vad.
Så anledningen till att du tröttar ut dom med allt prat om skärmtid och tränar är för att du älskar dom och vill deras bästa i framtiden. Precis som med skolan, sovtider etc.
När är träning inte bra?
Hård träning kombinerat med dålig återhämtning där man inte får den sömn eller energi som man behöver blir inte bra. Varningssignaler här kan vara dålig ork eller humör, viktnedgång eller ständiga skador/förkylningar.
Vanliga problem bland som som tränar mycket är att dom äter för lite (eller för dåligt) och inte får sova tillräckligt mycket. Det finns ju alltid något som händer i mobilen på kvällarna…
Träning som bara är inriktad på prestation och som inte är lustfylld, är inte heller sunt på sikt. Prestation får gärna vara en krydda till träningen, inte anledningen till att man tränar.
Säg inte ett ord om att dom måste träna pga vikten eller om att dom måste se snygga ut. Dom får tillräckligt med påtryckningar från kompisar/media ändå. Ditt ansvar här är att erbjuda bra mat därhemma, begränsa skräpmat och godis och se till att hela familjen rör sig på ett sunt sätt.
Annars är kroppen väldigt anpassningsbar och barnen likaså. Se till att träningen är allsidig och rolig så blir det nog bra 🙂
Lever du som du lär?
Behöver du hjälp att komma igång med träning eller bättre vanor? Om inte du lever som lär kommer garanterat inte dina barn att göra det heller.
Ingen panik – det är enklare än vad du tror 🙂