Ömma muskler eller långvariga problem? Det kanske är en fascia-behandling du behöver istället för en massage.

Men då är vad fascia?

På svenska säger man ofta bindväv istället, strukturen som ligger runt muskler och även mellan muskler. Begreppet fascia är mer än bara den bindväven som är runt musklerna, utan även strukturerna som finns mellan muskler och andra organ i kroppen. Som ett slags world-wide-web inuti i dig och där du inte behöver wifi för att vara uppkopplad!


Normalt i massage (och andra manuella terapier) så kikar man på muskler och vilka muskler som samarbetar för att få en fungerande rörelse. Men musklerna säger inte allt – fascian bildar långa stråk där delarna påverkar varandra. Ett exempel är Superficial Back line som går från undersidan av foten, genom vaderna, upp förbi sätet, ryggen och nacken och sedan slutar vid pannan. Så om du t ex har ont i vaden så man arbeta med fascian längs hela vägen för att se vad som tar emot. Förutom ”huvudstråken” (se bilden längre ner) kan också säga att fascian är det lim som håller ihop alla delarna kroppen och som ger oss vår kroppsform. Fascian finns både ytligt direkt under huden till djupt inne i oss och kan både vara elastisk och hård.

Fascian, precis som muskler, påverkas också av hur vi mår/står/går/stressar och om en del är inte fungerar rätt (kort, dålig rörlighet, sitter fast) så kan det spridas över stora delar av kroppen.

Sitter ”kostymen” som den ska?

Tänk dig att du har en kostym som är felsydd och som klämmer runt låret. Då kommer varje steg du tar påverkas av att du inte kan röra dig fritt och det kanske är det som leder till att du överbelastar det andra benet eller ländryggen så småningom. Ett problem med fascian kan fungera likadant – du har varit spänd länge kring ett område, eller har en gammal skada, eller ett operationsärr – något som gör att din ”kostym” inte passar som den ska och ställer till bekymmer.

Fasciabehandlingen är (oftast) mjuk

En annan skillnad jämfört med muskler är att fascian inte anpassar sig lika snabbt vid en behandling. Så istället för att snabbt jobba igenom en muskel med massagen så hittar man fascian ovanpå muskeln, håller ett stillsamt tryck (i sidled, snarare än på muskeln) och så väntar man på att fascian ska börja ge med sig. När man känner att den börjar ”smälta bort” och flyttar på sig har man fått effekt. En fascia-behandling är mjukare och långsammare och tar också längre tid än en klassisk massage. En vanlig känsla kan också vara att det bränner lite (som en lätt version av tusen nålar) när fascian ger med sig.

Efter en massage kan man känna sig lite mörbultad efteråt, men här känner du dig mer ”lätt och mjukt” i musklerna och resultatet kommer lite efterhand, när nervsystemet fått anpassa sig. Less pain – still gain, skulle man kunna säga. Ni som gillar när massagen gör ont skulle bli förvånade över hur mycket musklerna kan slappna av även av mjuk beröring 🙂

Några av fascians huvudstråk (Myers, T. (2014). Anatomy trains.)

Fascia-behandling för ömma muskler

Om du kommer till mig med ett vanligt problem som ömma skuldror efter mycket sittande så skulle jag kunna:

  1. Massera igenom rygg och axlar så blir mjukare och efter 2-3 tillfällen brukar ryggen vara mycket bättre. Du kommer säkert även få någon övning för att hjälpa musklerna att slappa av och även instruktioner att gå til gymmet …som du sen inte gör 😉
  2. Hjälpa fascian kring bröstben uppåt, fascian vid bröstmusklerna utåt och slutligen fascian vid axlar och rygg neråt. På så sätt formar man kroppen för att få en bra hållning och avlasta musklerna. Precis som vid massagen krävs det några upprepningar för bestående resultat.
  3. Göra både 1 och 2. Då hjälper jag dig med problemet just nu och jobbar även långsiktigt. Massagen i fokus och sedan fascian som grädde på moset när det passar in.

Eftersom fascia-behandlingen är mjukare än en massage så kan det vara en fördel om man är väldigt öm eller om man har haft problem länge, som inte svarar på ”vanliga” muskelbehandlingar.

Har du ömma muskler eller långvariga problem? Då är det dags att testa en fascia-behandling!

FAQ

Ska jag boka en längre tid om jag vill ha en fascia-behandling?
Jepp! Med 45min så kan man hinna både lite muskeluppmjukning och fascia-behandling. Så börja där och testa så kanske man även kan köra 60min för att hinna med längre stråk.

Jobbar alla som håller på med fascia så här?
Nix, det finns alla varianter, bla a ett gäng som arbetar med en speciell ”fascia-apparat” typ som en massagepistol fast som vibrerar istället för slår. Och så finns det andra som arbetar väldigt mjukt och långsamt, typ som handpåläggning. Som vanligt får man hitta någon som man har förtroende för och där du börjar få resultat efter ett par behandlingar. Om någon vill sälja på dig 10-kort direkt eller har för mycket ursäkter till varför det inte fungerar så skulle jag vara försiktig…

Hur kan detta vara nytt när kroppen sett likadan ut under lång tid?
En kort förklaring är att det går mode i allt, även behandlingar.
En bättre förklaring är att man förut trodde att fascian var passiv (den typ bara buntade ihop saker i kroppen men var inte delaktig i rörelse) men senare forskning har visat att även fascian innehåller många receptorer för position/rörelser etc, precis som muskler och att den är viktigare för bra rörelse och en fungerande kropp än vad man trodde tidigare. Fascian har varit ”det där vita” som man skär bort när man studerar anatomi för att komma åt dom viktiga musklerna undertill. Så gammal struktur men nyare synsätt!

Är du fascia-tokig? Du hittar mer info här:
https://www.anatomytrains.com/fascia/
https://blackroll.com/article/what-are-fasciae