Ömma muskler eller långvariga problem?

 • Har du haft problem under lång tid som inte blivit bättre, trots att du har varit hos ”alla möjliga”?
 • Blir du bra efter en behandling men det går snart tillbaks till det vanliga?
 • Är du väldigt muskelöm och tycker att en massage gör för ont?
 • Har du problem med dålig hållning som du inte lyckas jobba bort?

Då är det en fascia-behandling du behöver


En fasciabehandling hos mig är en mjukare behandling där vi ger kroppen tid att att slappna av och låta nervsystemet hänga med på noterna.

Behandlingen utgår från din hållning och arbetar normalt nerifrån och upp, lite beroende på hur bråttom du har. Ibland rekommenderar jag att börja med några ”vanlig” massage för att få ner muskelspänningar för att arbeta mer effektivt, men det är inget måste.

Men då är vad fascia?

På svenska säger man ofta bindväv istället, strukturen som ligger runt muskler och även mellan muskler. Begreppet fascia är mer än bara den bindväven som är runt musklerna utan omsluter allt i kroppen, från cellnivå till muskler, skelett och organ..

Fascian mellan kring/runt muskler – cool struktur!

Den motsvarar mer än en tredjedel av rörelseapparaten. Mycket av kommunikationen vävnader emellan går via fascian och här återfinns även många smärtreceptorer. En fascia i god form spelar även roll för kroppens lymfflödet och med det förmågan i immunförsvaret.

En skadad eller inflammerad fascia ”klibbar ihop” och kan ge smärta, mindre rörlighet och påverka vår förmåga till återhämtning. Vår fascia/bindväv påverkas bla. rörelse, stress/sömn, kost, ålder/genotyp, sjukdomar och medicinering.

Om behandlingen

 1. Du berättar lite om dig själv – vad du jobbar med, hur mycket du brukar röra på dig och vad du har för bekymmer
 2. Vi kollar på din hållning och ser vad den ger för ledtrådar – är du liksidig, är höften rak och hur sitter huvudet på kroppen (det sitter fast, hoppas jag).
 3. Du får göra lite enklare rörelser för att se hur delarna rör sig och var det inte rör sig
 4. Sedan börjar behandlingen. Börjar med fascian kring ytliga muskler där kroppen är ”kort” för att förlänga dessa, och vid senare träffar jobbar vi med djupare delar. Du är också delaktig i behandlingen med små rörelser och får hoppa av britsen ibland för att se hur kroppen mår efterhand. Målet är att bli av med ömma muskler eller långvariga problem.
 5. Mellan behandlingar kan det bli lite hemläxa men är upplevelseövningar och sätt att få mjuka rörelser igen, ingen träning som du är van vid från sjukgymnasten.

Målet med behandlingarna är att försöka visa kroppen att det finns ett annat sätt att röra sig, med mindre spänningar och motstånd. Och kroppen är smart – om den tycker att något blir enklare och bättre så vill den säkert fortsätta så 🙂

Behandlingarna är inspirerande av Ida Rolfs arbete (och Rolfing) men jag använder kortare och färre behandlingar. Allt vi gör är orienterat kring dina bekymmer och poängen är att du ska må bättre efteråt, fast utan muskelömhet. Och efterhand ska du må bättre och bättre, när kroppen har vant sig vid färre spänningar.

Priser

60 min massage 845 kr
Vid köp av 5 eller fler behandlingar i klump ges 10% rabatt.

Betalning sker i efterskott, faktura som kommer via epost. Du kan även betala via Epassi, om ditt friskvårdsbidrag ligger där.

Enligt skatteverket räknas massage som avdragsgill friskvård, så om du har ett friskvårdsbidrag så kan dina massagebesök bli ”gratis” för dig.

Läs mer

Läs mer

 • WTF (What the fascia)??
 • Vad fascia är kopplat till träning och mat:
  https://www.youtube.com/watch?v=hrpdiMc_bEI
 • Anatomy trains med Tom Myers, ledande inom fasci-utbildningar
  https://www.anatomytrains.com/