Folkhälsomyndigheten ger tips om hur vi ska röra oss om dagarna och hur man som företag ska agera och hur man som arbetstagare kan röra sig för att må bättre. Därför finns det nya riktlinjer från FMH om träning från oktober 2021 som är rätt men ändå fel.

Det är ju bra 🙂
Fast å andra sidan så finns det knappt någon som kommer att läsa tipsen, förutom folk som jag som tycker att det är roligt att följa.

Här är tipsen i korthet:

  • Träna 150 minuter per vecka. Du kan klara dig på lite mindre om du gör riktigt jobbig träning och du kan behöva mer tid ifall din träning är lugn.
  • Styrketräning 2 ggr/vecka
  • Minskat stillasittande genom några minuters rörelsepaus var 30:e minut.

Träningsråden är typ detsamma som tidigare men ”några minuters rörelsepaus var 30:e minut” är ganska tufft. För brukar du jobba 25 minuter och därefter ta en aktiv paus i 5 minuter varje dag?

Dom flesta jag ser i ett vanligt kontorslandskap tar knappt en rörelsepaus på en förmiddag, och om man gör något så är det högst att gå bort till kaffet eller på toa….

What’s in it for me, enligt FHM?

Varför ska man då göra detta. Träna. Röra sig. Svar: klassiska mätbara saker.

Bättre blodcirkulation, bättre sockerupptag, minskad risk för blodpropp, mindre risk för sjukdomar, etc etc.

Och detta är precis som vanligt med statliga råd – om du lever hälsosamt så får du mindre risk för att bli allvarligt sjuk. Det kan vara väldigt motiverande – ifall man är en person som går runt och är rädd för att bli allvarligt sjuk. Hur många är det? (Avancerad killgissning: nästan ingen)

Och här tycker jag att dom gör fel, för det finns andra poänger!

Men vad är egentligen hela poängen med träning och rörelse, enligt mig?

Vi mår bra av att träna. Det finns massor av forskning (och ännu mer!) som är tydlig med att vi blir gladare, lyckligare och får mer ut av vardagen och livet när vi tränar! Du vet, allt det som står i Hjärnstark-boken.

Och det är poängen: när du tränar och rör dig så fungerar vardagen lite bättre . Livet blir lite roligare att leva. Du kommer att tycka att den regniga novemberdagen då du väntar på en buss är lite mindre grå. Du blir inte lika störd av barnen som gråter därhemma och din partners tandpetning vid matbordet kommer inte störa dig lika mycket. Det blir enklare att nynna med i låten på radion och tiden i bilkön blir lite mindre stressig och kanske till och med avslappnande.

Med träning blir du mer fokuserad och får mer gjort på jobbet, där dessutom stressen minskar. Det börjar dessutom ganska snabbt!

Detta är bra grejor – detta är huvudargumenten till du att måste träna och röra på dig! Livet är inte fantastiskt varenda sekund, och kan vara både tröttsamt och jobbigt. Men med träning blir livet helt enkelt lite lättare.

Dessutom så börjar detta direkt och du kan märka skillnad redan efter första passet! (Du vet – du har tränat och kommer hem. Känner dig lugn, avspänd och nöjd med dig själv för att du har tränat)

Jag tänker att dom andra effekterna, mindre risk för sjukdomar etc, är som positiva biverkningarna 🙂

Är träning lösningen på alla problem?

Blir varje dag som på bilden, där du glatt hoppar med dina vänner och kastar upp en boll i en grön skog? Nix, men du har bra odds att bli lite gladare och att livet blir lite ljusare, bara genom några träningspass i veckan.

Och även om du inte tror det, så har du tid till detta.

Enligt forskning kring träning vid depressioner så kan 150 minuters träning i veckan med puls (3x50min) efter 6 veckor ge samma effekt som vanliga antidepressiva läkemedel. Så du kan vara 15 timmars träning ifrån att vara självmedicinerande träningslycklig 🙂
(Obs! Depressioner är inte så enkelt men jag börjar gärna i den enkla delen av skalan – vad kan vi göra för att förebygga och må bra nu)

Om träning hade funnits som piller så hade alla tagit det, även om det var dyrt. Nu är träning gratis och ändå är det bara en femtedel av alla som tränar enligt rekommendationerna.

Tillbaks igen till jobbet!

Hur i all världen man ska röra sig var 30:e minut på jobbet?

Hardcore-lösningen: pomodoro-tekniken

Om du är hardcore angående din rörelse och dessutom vill ha mycket gjort om dagarna så rekommenderar jag Pomodoro-tekniken. Planera dagen efter ett antal 25min perioder och du får pauser på köpet. Riktigt bra och påfrestande samtidigt 🙂

Staffan Nöteberg har skrivit en kort och lättläst bok om ämnet, rekommenderas starkt ifall du är en läsare:
https://monotasking.staffannoteberg.se/

Om du är en skummare och vill ha ytliga svar NU, så tycker jag att den här beskrivningen är helt OK:
https://projektledning.se/pomodorotekniken/

Enklare lösning

Är du mindre hardcore? Gå bort och prata med kollegan på andra våningen istället för att skicka ett meddelande, ta kaffeautomaten längre bort och hitta ett nytt lunchställe. Då får du fler aktiva pauser och lite rörelse utan att det tar någon tid eller märks.

Vad kan man göra som arbetsgivare?

Hmm. Det är svårt för arbetsplatser att ta tag i detta. Man har fullt upp med det man måste göra: hitta kunder, få projekt att flyta, rekrytera osv.

Så det blir inte så mycket tid över till det man skulle kunna göra – som t ex lära folk hur man ska bygga en arbetsdag för att man ska må så bra som möjligt.

Men det gör inget – jag jobbar med sådant, så du hör av dig mig om du vill veta mer om hur medarbetarna själva kan skapa förutsättningar för en riktigt bra arbetsdag 🙂

Läs mer om tråkiga råd:
https://www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/publikationsarkiv/s/sa-kan-verksamheter-bidra-till-okad-fysisk-aktivitet-och-minskat-stillasittande/