Brukar du få ryggskott?
Ryggskott gör jävligt ont! När man väl får ryggskott så inser man hur beroende man är av ryggen, kanske inget man funderar på till vardags.
Det blir svårt att komma upp ur sängen, svårt att böja sig och så har man ont. Smärtan kan vara molande i bakgrunden eller så hugger det till i olika vinklar.
Vad beror det på?
Du har kanske gjort något ovanligt – lyft tungt, skottat snö, suttit länge i bilen eller arbetat framåtböjd länge. Ibland kommer det plötsligt vid ett lyft – ryggen har hamnat i ett läge där kroppen sagt ”AJ!!”, och som försvar mot fler ”AJ!!” så spänns musklerna omkring för att kroppen inte ska hamna i detta läge igen. Eller så har det ökat gradvis och efterhand byggt upp en spänning som blir värre och värre. I värsta fall så kan det vara något trasigt – diskbråck eller så – men ofta är det inte så problematiskt.
Orsaken kan vara komplex – runt höften finns muskler både fram och bak, uppe och nere. Dessa håller tillsammans höften i en bra position. Om någon sida är spänd/kort eller blir överansträngd så kommer detta påverka balansen så att dom andra som håller emot måste arbeta hårdare, t ex musklerna i säte eller ländrygg, som till sist leder till att dom blir spända och ömma. Samtidigt som man får ont så blir man ofta spänd i kringliggande muskler så det är svårt att avgöra om musklerna är spända för att du fått ont, eller om du fått ont för att musklerna blir spända. Sen har höften också en höger och en vänster sida där musklerna kan vara olika spända, som då också skapar spänningar.
Så en liten obalans kan göra väldigt ont när ”kroppen går i försvar” och spänner allt kring ryggen hårt för att inget ska skadas.
Vad kan man själv göra?
- Försök hitta en position som avlastar. Testa att ligga med underbenen upp på en stol så att höft och knä i 90-vinkel (psoas-ställning).
- Andas med lugna djupa andetag.
Fokusera samtidigt slappna av i dina ömma muskler. - Kyla/värme?
En ispåse lindrar smärtan och dämpar inflammation. Man kan också testa varva ispåse med värme för dubbel effekt, men avsluta med isen.
- Smärtstillande?
Även om jag tror att kroppen har en bra förmåga att lösa ganska mycket problem själv, så behöver den ibland en hjälp på traven. Genom något smärtstillande så man bryta den onda cirkeln där man blir mer och mer spänd. Och då kan du röra dig mer och det kommer hjälpa dig.
- Rörelse är nödvändigt!
Kom upp, rör på dig, försök sträcka lite benen benen och röra på höften allteftersom det känns OK.
En naprapat i Lund, Fredrik Jensen, har gjort en schysst instruktionsvideo med lite övningar som man kan börja med lite lugnt när man
ligger i sängen och sedan börja göra mer och mer när det börja släppa.
Dessa kan du börja med redan när du känner att ryggen börjar bli spänd så att du slipper få ryggskott från början.
- Ta ut svängarna!
När det börjar kännas bättre så tar du ut rörelserna och ökar sakta men säkert! Stretcha baksida lår/framsida, insida och sätet lite mjukt och försiktigt.
Gå längre rundor och börja med enklare grejor hemma men Pass Auf! Ditt nervsystem är fortfarande på sin vakt under den första tiden efter ryggskottet så om du ökar för snabbt så är det stor risk att det hugger till igen och så är du tillbaks på ruta ett.
Vad gör jag som massageterapeut?
Om du kommer in med ont i ländryggen/ryggskott så fungerar massage bra som smärtlindring och för att mjuka upp dina spända/krampande muskler. Om musklerna slappar av en smula så blir det enklare för dig att röra dig igen och du vänder den ”onda cirkeln” som ryggskott kan innebära. Behandlingen går till ungefär så här:
1. Först görs en kontroll ifall det kan vara något allvarligare som diskbråck, både genom ett test som heter Straight Leg Raising och även genom att höra hur skadan uppkom. Isåfall ska du kontakta vården!
2. Nästa steg är att försöka få ryggen att börja slappna av. Här blir det massage på ländrygg och kanske säte och beroende på var du har ont, avslappningsövningar för rygg och även framsida. Lite dry needling kan också hjälpa musklerna att slappna av, om du gillar sådant.
3. Det kanske behövs ett par behandlingar – ett första med fokus på att lindra smärtan och hjälpa kroppen igång, och sedan en uppföljning med fokus på att mjuka upp kringliggande muskler så att det inte kommer tillbaks så lätt.
4. Det finns också övningar du kan göra på egen hand mellan träffarna. Du kommer få några sådana också!
Hej!
Jag heter Markus Rytterkull och jag är certifierad massör sedan 9 år, verksam i Lund på Medicon Village. Jag upphör aldrig att fascineras över hur många bekymmer och svårlösa ”problem” som folk har dragits med länge som går över efter ett par rediga massagebehandlingar.
Om massage och självhjälp inte hjälper?
Man kan även testa att gå till en naprapat eller kiropraktor för att få ett rejält ”knäck” eller en mer avancerad felsökning. Många upplever ”knäcken” som befriande och den också hjälpa till att lösa vissa muskelspänningar som kanske är svårare att nå med massage.
Och så ska det inte komma tillbaks!
Det är inte kul att få ryggskott och om man får det ofta (typ, varje år) så tycker jag man ska fundera vad det beror på.
Allsidig träning och rörelse är såklart bra och då vill man gärna få en del träning för musklerna kring höften och bålstabilitet, som det heter. Styrketräning, cirkelpass är kanon – om du är stark så har du muskler som skyddar kotor och leder, som annars får ta smällen när du lyfter galet.
Yoga är också bra då man får både bättre kroppskännedom och färre spända muskler. Vi tillbringar mycket tid sittande eller framåtlutande så det är bra att sträcka på kroppen åt andra hållet ibland, google på ”McKenzie Exercises” för tips på övningar.
Om man ofta får ont i ryggen är dom vanliga tipsen ”lyft rätt”, ”stärk bålen” etc, saker som gör att man blir nästan robotlik i sina rörelser. Det vi egentligen vill är att få en rygg som tillåter att man böjer den åt alla möjliga håll – ryggen har inte alla dessa kotor som är kan röra sig i alla möjliga riktningen bara för att vi ska gå som pinnar! Så tipsen är väl sunda, men det räcker inte – du behöver röra och stärka ryggen på många sätt för att hålla den glad 🙂
Var rädd om dig och håll dig rörlig!
/ Markus
Läsa mer?
Vårdguiden: http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Ont-i-ryggen/
Sjukgymnast David Aston: http://davidaston.se/symtom/ryggskott/