Löpning!

Det är skönt att komma ut och springa! Men det är roligare att springa när det går lätt och inte är så jobbigt.

Där kommer löptekniken in! Om man får till ett steg där man inte springer med bromspedalen nedtryckt så blir det lättare. När vi var små och lärde oss att gå och springa, så fick vi ett visst rörelsemönster. Det har vi förmodligen kvar en del av idag och det är inget som man ändrar på snabbt. Men oavsett hur man springer idag så kan man testa ett par enkla tips som kan leda till ett effektivare och smidigare steg, och se om det passar dig.

En fördel med att springa lite smidigare är att risken för skador minskar. Detta är ju superbra, eftersom en majoritet av alla löpare är skadade var je år så att det påverkar deras träning. Synd, då missar man allt det goa med löpningen.

Testa dessa tips och se om det funkar för dig:

1. Fram med höften!
Om du springer ihopsjunken så landar dina fötter tungt och framför kroppen, vilket gör att du bromsar in i varje steg. Sträck på dig istället, tänk dig att höften ska vara längst fram när du springer. Om detta gör att du blir formad som ett omvänt C och springer som Mr Bean, så tänk istället att du ska ha en stolt hållning, så kanske det fungerar bättre för dig.

2. Fram med höften, sa jag ju!
Detta är inte alltid så lätt, så vi testar igen.
Svårt att behålla hållningen eller svankar du mycket? Testa att spänna magen eller spänna skinkorna när du springer. Hur känns det? Ett annat sätt att se det är på att försöka springa med ”höften högt” eller att springa stolt (som motsats till ihopsjunken).

3. Testa att ta snabbare/kortare steg.
Med kortare steg så blir det mindre belastning per steg. Med långa steg sjunker man lätt ihop vilket gör det svårt att hålla fram höften och man förlorar studsen och spänsten i varje steg. Ta ett par mätpunkter hemma, t ex mellan två lyktstolpar. Spring som vanligt med stolt hållning och räkna hur många gånger du sätter ner högerfoten. Spring sedan samma sträcka igen med samma fart och försök lägga in två extra steg med högerfoten (ja, såklart vänster också, annars blir det svårt att springa). Testa lägga in två steg till. Till sist hamnar du i ett läge där det bara känns fånigt och det svårt att hinna med. Någonstans mellan ditt vanliga steg och det fåniga steget finns kanske den optimala frekvensen för dig. Om det är svårt att öka stegen så testa att jobba snabbare med armarna – då kommer benen att följa tempot.

4. Lyft inte fram foten utan låt tyngdkraften föra dig framåt!
Va, då trillar man väl? Inte nödvändigt vis…
Håll en stolt hållning med höften långt fram. Lyft sen foten rakt upp under kroppen. Testa att springa på stället (alltså du rör dig inte framåt) med stolt hållning. Detta är en ganska bra löpteknik! Om du sen låter kroppen falla lite framåt (fram med höften och överkroppen som en rak enhet) så långt att du nästan faller framåt så får du fart igång och sedan gäller det bara att behålla hållningen och lyfta fötterna snabbt nog så har du löpning. Lite flummigt att fundera på men du behöver inte sträva framåt med fötterna för att springa framåt.

5. Ta det lugnt när du tränar på detta.
Det ska vara kul att springa och är du nöjd med allt idag så kuta glatt vidare. Om du springer mer så kommer ditt steg förmodligen anpassat till att bli lite smidigare. Om du gillar förändringar och idén om ett lätt löpsteg, så lägg in fem minuters träning på punkterna ovan innan du kör ditt vanliga pass. Eller så tar du ett avbrott i din vanliga runda och kör 100m med höften fram och 100 med kortare steg, och bitvis vänjer dig vid ett nytt steg.
Om du får ont i fot/knä/höft eller var som helst så strunta i övningarna tills det känns bra igen och ta det lugnt. En förändring görs bättre på ett par månader eller ett halvår än över en helg.

 

Men du kanske har hört att du borde springa barfota, eller springa bara på framfoten? Det funkar för en del, men för många så är det en väldigt stor omställning och så blir man skadad istället. Ett viktigare fokus, tycker jag, är att springa med höften fram och hålla en lite högre frekvens så kommer du landa lite mjukare och smidigare även om hälen fortfarande landar först. Börja med ett steg i taget (hahaha…)

 

Och glöm inte stanna upp ibland under löpningen och känna doften av omgivningen, och hur vacker världen blir när man springer.
Ses i spåret 🙂

/ Markus