Såg en grej på youtube i tidigare, mest för att jag skulle skratta gott åt hur knasiga idéer folk har och frågan är om earthing är fakta eller folie?

(Nix, det är ingen ”dokumentär” på riktigt, tycker jag, men ändå lite intressant trots brist på fakta och halleluja-stämningen)

Bakgrund

Earthing/grounding: att ”jorda kroppen” (precis som man gör med elektiska apparater). En teori är att kroppen utsätts för så mycket strålning/elektricitet (foliehattsvarning!) och mår bra av att kopplas till jordens elektriska fält/energisystem för att nollställas. Idag går vi miste om denna kontakt som vi haft sedan evolutionens början när vi går runt med skor och lever inomhus. Att gå barfota utomhus kan vara en del av jordningen men helst så ska man stå på en jordad platta eller ha ett jordat täcke så att man blir jordad under längre perioder. Hmmm…

Andra förklaringar talar om att jordskorpan har ett elektronöverskott och att dessa fungerar som anti-oxidanter i kroppen. En förklaring som låter rimligare men som behöver bevisas.

Kollar man runt på lite olika förklaringar på nätet så hittar man mycket som får elektroingenjören i mig att rodna…
På earthing-forum så blir jag inte lugnad – många knasbollar med teorier som får Trump att verka vettig i jämförelse!

Vad säger forskningen?

Men mitt bland alla foliehattar finns det ändå forskning som verkar ganska seriös. Små studier, såklart, men ändå. Finns kanske ett 15-tal artiklar via pubmed, många med samma lilla grupp författare:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=earthing+grounding

Studie: Mätbara (och snabba) effekter på t ex återhämtning efter träningspass och minskad träningsvärk:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20192911/

Studie: Mindre stress och lägre inflammationsnivåer (och ganska många andra mätbara fördelar) när massageterapeuter var ”jordade” och att detta gick tillbaks till normalnivån en vecka efter jordningen:
https://www.scirp.org/Journal/PaperInformation.aspx?PaperID=82706&fbclid=IwAR0Pcwa5fyIIMfa2ajXfbSHcpUynBoweInjPsOpKSENlDxUUTm5U6496yIs

Andra studier visar effekter på lägre kortisolnivåer, mindre depression, mindre kronisk smärta och liknande jobbiga tillstånd, fast studierna är små och resultaten till viss del självupplevda, så lite svårt att veta vad man ska tro om det. Bara placebo?

Vad ska man tro om earthing?

Är earthing fakta eller folie? Bra fråga! Jag tror så här:

1. Det finns folk som tror på allt och teorierna bakom detta är minst sagt flummiga så man bör vara skeptisk…

2. Den lilla forskningen som har gjorts visar på tydliga fördelar som man enkelt kan uppnå. Men kan forskarna vara ”köpta” eller vara så intresserade av att göra upptäckter att det är fejk eller bara dålig forskning? Kanske, men också lite osannolikt eftersom ämnet inte räknas som seriöst och att det inte finns några pengar i det.

3. Oavsett 1 och 2 så verkar den lilla forskningen som har gjorts visa på bra resultat på återhämtning och stress, så jag hoppas att mer forskning görs! Fast frågan är vem som vågar då jag tror att ingen som vill ha en lång karriär vill förknippas med med folie-teorier…

4. Som massör så träffar jag många som skulle må bra av mindre värk i vardagen och om man kan minska den så här enkelt så vore det ju kanon! För att inte tala om alla som tränar hårt och vill underlätta sin återhämtning. Så med tanke på möjliga fördelar så vore det inte dumt att testa med ett öppet sinne.

Man skulle också kunna tillverka en redig foliehatt och se till att den är ordentligt jordad 🙂

Vad tror du?