Å nej.

Det är ju inte kul om man både är gubbe och dessutom har ont i vaden 🙁
Fast man kan faktiskt ha ”gubbvad” även om man inte definierar sig som gubbe. Läs vidare så får du mina bästa tips för gubbvad!

Men misströsta icke – det finns lite saker som du kan göra själv för att bli av med den gubbiga vaden.

Vad är gubbvad?

Gubbvad är ett samlingsnamn på en massa symptom som kan drabba vaden som t ex:

 • smärtande känsla i vaden (oftast halvvägs upp)
 • riktigt akut smärta
 • kramper eller domningar i vaden

Ofta byggs känslan upp under aktivitet och känns mer och mer efterhand. Det är väldigt vanligt bland män i övre medelåldern, men kan drabba nästan alla, speciellt om man inte läst Tips för gubbvad 😉

Vad beror det på?

Eftersom gubbvad är ett samlingsnamn på en massa symptom så kan det också finnas många orsaker. I sällsynta fall så kan det bero på en blodpropp eller en inklämning i vaden och då behöver du gå till vården, men det är mycket vanligare med problem som är muskelrelaterade. Om du har en muskelrelaterad gubbvad så är detta vanliga orsaker:

 1. Överbelastning
  Du har gjort något mer än vad du brukar göra och kroppen säger ifrån. Om man har tålamod att öka en aktivitet långsamt och samtidigt vara noga med återhämtningen så minskar man risken för detta. Här ingår också att du har tränat lite över din förmåga, kanske sprungit lite snabbare än vad du är van vid.
 2. Muskelbristning?
  Du kan ha fått en bristning i någon del av vadmusklen. Vanligt med antingen någon del av Gastrocnemius (vid övergången till hälsenan) eller så gör det ont djupare i muskeln och då kan det vara en bristning i soleus.
 3. Stelhet i vaden
  Muskler behöver en viss elasticitet för att kunna arbeta som tänkt. Om vaden är stel (eller någon del av vaden) så har den sämre förutsättningar för att göra ett bra jobb, vilket kan leda till högre belastning i muskler och senor/ligament.
 4. Stelhet i baksida lår eller kring höft
  Om musklerna kring höften inte kan röra sig som kroppen planerat så kanske vaden måste göra mer än sin beskärda del av arbetet. T ex så är det vanligt att man får ont i vaden av löpning och en anledning kan vara att man är alltför spänd i lårets baksida och höftböjarna, vilket gör att sätet inte kan göra sin del av arbetet och kan trycka ifrån. Och då tar vaden över för att man ändå ska få någon fart framåt.
 5. Koordinationen av musklerna i/omkring vaden är inte optimal…
  Du är kanske inte 20 längre och inte lika van vid att röra dig och springa runt, som förr. Om musklerna inte är koordinerade så arbetar dom inte tillsammans lika bra, vilket kan leda till bekymmer.
  Det är inte helt ovanligt bland medelåldersmän att man har ont i en hälsena och eftersom vadmusklerna övergår i hälsenan så kan det vara en variant på samma ursprungsproblem.

Ibland är det lurigt att luska ut på egen hand vad det beror på, så du borde boka ett besök hos mig!

Tips för gubbvad: vad du kan göra på egen hand:

 1. Sluta göra det som gör ont!
  Om du är ute och springer och det börjar göra ont i vaden, så sluta spring. Försök inte pressa på, no-gain, no-pain funkar inte här! Vanligt förfarande vid skador, RICE – Rest, Ice, Compression, Elevation, gäller!
 1. Ta det lugnt ett par dagar.
  Vila inte helt, kroppen gillar verkligen att röra sig. Rörelse, men utan belastning är kanon! Om det känns bättre efter ett par dagar så kan du testa din aktivitet igen. Fast ta det lugnt och gör lite i taget. Om du har tur så var det en engångsgrej och du är på banan igen 
  En bra övning du kan göra när du sitter i soffan och undviker att springa är att arbeta aktivt med fotleden och vicka på foten i alla möjliga riktningar. Du kan även ha ett lättare gummiband runt foten för lite extra belastning.
  (Om du har en träningscykel så är det ett bra sätt att jobba med vaden utan att belasta alltför hårt. Jobba gärna aktivt med rundtrampet så att vaden inte bara är låst i en position).
  (Obs! Det handlar främst om rörelse, inte träning)
 2. ”Självmassage” med foamroller
  Du kan köra med en foamroller på vaden för att mjuka upp den, ifall vaden är spänd och hård. Rulla upp och ner ”lagom hårt” – det är OK att det känns lite men det ska inte göra ont. Detta kan du göra både morgon och kväll ett tag tills det känns mindre. Ifall du har en bristning i vaden och akut ont så är det nog inte en bra idé att använda rullen, så vänta med detta tills smärtan har lagt sig.
 3. Stretcha
  Stretcha vaderna i en trappa eller mot en vägg. Börja lätt och mjukt och öka sakta stretchen efterhand. Sedan stretchar du även baksida lår, höftböjarna och varför inte framsida lår för att få bättre rörlighet kring höften.

Tips för gubbvad: vad jag kan hjälpa dig med

 1. En djup massage av vaderna
  Massagen löser upp spänningar och ger vaden bättre förutsättningar att jobba.
  Eftersom vaden utsätts för stora krafter i varje steg du tar och väldigt få jobbar aktivt med uppmjukning/träning så har många väldigt spända vader. Sån tur är går det snabbt att mjuka upp vaden och två-tre behandlingar gör susen!

 2. Mjuka upp hela baksidan
  Muskler arbetar inte en och en, utan all rörelse kommer från muskler som samarbetar. Vaden arbetar ihop med hamstrings som arbetar ihop med sätesmusklerna och helheten behöver fungera för att ge vaden rätt förutsättningar. Förutom massage av hela paketet, så är även töjning av baksida lår, höftböjarna och aktivering av sätet ett bra sätt att komma igång.
 3. Se över löptekniken
  Generellt så är bra om man kan använda sätet mer i löpsteget för att få driv framåt så att vaden inte behöver trycka dig framåt. Det finns övningar man kan göra för att få in detta i löpsteget.
 4. Ge dig övningar för att stärka ben och höft
  Med starka välkoordinerade muskler så får man färre bekymmer och springer dessutom snabbare. Det kommer kräva lite arbete men du kommer bli förvånad över hur långt man kommer på ett par veckors övningar.

Vill ladda ner tipsen digitalt?

Ha, precis som om du kommer läsa dom igen 😉

Fast du skulle kunna skriva ut dom och sätta upp på kylskåpsdörren ett tag innan du glömmer bort övningarna…
Så jag rekommenderar ändå att du bokar in ett besök så att du blir av med detta på riktigt!