Vill du förbättra oddsen att lyckas med att ändra en vana så finns det en hel del tips för att lyckas med din vana som kan hjälpa dig på vägen!
Ok, du har läst Hur man ändrar vanor, del 1: vanor och viljestyrka och Hur man ändrar vanor, del 2: mikrovanor! och tänker ge dig i kast med att ändra en vana. Riktigt bra, bara där har du kommit längre än dom flesta som nöjer sig att dagdrömma om resultat men som inte pallar göra jobbet.
Du är faktiskt grymt bra 🙂
Förutom en att du har en bra plan för hur du ska ändra din vana så finns det fler saker som kan hjälpa dig på traven. Kolla in tipsen nedan! Om du använder flera av tipsen så förbättrar du dina odds att lyckas!
Tips: Socialt stöd
Om ni är flera som ska göra samma resa – en kollega, kompis, sambo – så kan ni få draghjälp av varandra. Det är ganska lätt att skippa ett löppass en regnig kväll när man är lite trött. Men om det står flera kompisar utanför dörren som är på gång så är det svårare att vara den som bangar.
Stöd hemifrån är ännu viktigare om du vill göra en matförändring: att själv äta en stor sallad när sambon äter en kebabpizza följt av en godisskål är tufft!
Om ni kan sätta upp ett gemensamt mål: träna yoga inför resan till Indien, träna xxx timmars löpning inför ett roligt lopp eller att gå ner ett antal kilo tillsammans så hjälper det den långsiktiga motivationen.
Men familjen kanske inte vill hänga med i din yoga. Då kan du ändå få stöd genom att du sätter upp en belöning för hela familjen om dom hjälper dig med ditt mål. T ex så blir det mer fredagsgodis till barnen om du tränat yoga varje morgon i veckan, då blir barnen dina coacher och följer upp dig.
Här passar en inhyrd coach också bra in! Någon som följer upp hur det går för dig och som du blir ”accountable” inför. En ytterlighet här att ta med sin coach på alla pass för man vill inte skippa ett pass som man har betalt dyra pengar för!
Tips: Planera framåt
Gör din vaneändring lätt för dig! Om du vill göra yoga på morgonen så lägg fram mattan kvällen innan. Om du vill springa en runda efter jobbet så lägg fram skor och kläder innan du går till jobbet. Om du vet att du ofta är hungrig efter jobbet så ta med dig något mellanmål som du kan äta innan går från jobbet.
Det handlar om att tänka baklänges och ge sig själv bästa möjliga förutsättningar för att lyckas med det man vill.
Man kan också se detta som något man gör under resans gång. Om du vill springa en runda men ändå hamnade i soffan så får du ta en kort fundering: vad hade jag kunnat göra att lyckas bättre och sedan testa den nya lösningen imorgon.
Förändringen är en process och du måste göra anpassningar efter hand.
Tips: Fundera på dina mål
Förändringar kan vara svåra, åtminstone i något skede. Om du har tänkt igenom vart du vill och varför det är viktigt för dig så blir det enklare att både hålla fokus och även märka ifall du inte är på rätt väg.
Så gör så här:
- Fundera på vad du vill uppnå
T ex gå ner 10 kg - Tänk igen varför detta är viktigt för dig. Vad skulle hända om gick ner 10 kg, hur skulle ditt liv se ut då?
Med målen får du också möjlighet att sätta rimliga delmål och känsla för vad som är en rimlig takt för att nå dit.
Fast målsättningar kan vara lite tveeggade: det är lätt att sätta ett mål som att kunna springa en mil på 50 minuter, men förmodligen så är det inte själva tiden som är superviktig för dig, utan att du tränar och mår bra, och därigenom har mer energi i vardagen och är gladare. T ex.
Så en första målsättning skulle kanske vara att träna en kvart två gånger i veckan, om du inte alls tränar idag. Och sedan när du kommit igång så kan du höja ribban, om du vill.
Mål som är beroende på något du kan påverka (hur ofta du tränar) och inte är beroende direkt på resultatet är enkla att följa upp. Var snäll mot dig själv och ge dig en klapp på axeln för varje försök 🙂
Tips: Skriv ett brev
Du vill ändra en vana och det är viktigt för dig. Du kanske måste börja träna för att hålla dig frisk/bli frisk men du kommer inte riktigt loss.
Då är planen så här:
- Tänk dig att du är 10 år i framtiden. Hur ser du ut då? Var bor du? Vad jobbar du med? Hur mår du? Är du glad?
- Måla upp framtidsbilden du vill ha i ditt huvud, som är resultatet av att du har nått ditt mål. Var noggrann och var uppmärksam på detaljerna
- Låt ditt framtida jag skriva ett brev till dig själv i detta nuet (konstig förklaring kanske, men du är smart och förstår nog ändå). Förklara för dig själv varför det är viktigt och hur mycket du kommer tacka dig själv för förändringen du gör.
Studier på temat visar att de personer som lyckas känna en koppling till sitt framtida-jag lyckas bättre med att nå sina mål och ändra sina vanor. Detta kräver lite tid och eftertanke men ger verkligen resultat!
Det finns också en styrka i det du skriver ner – första steget är att tänka tanken, nästa är att berätta det för andra och det tredje steget är att sätta det i pränt och visa för dig själv att du tar detta på allvar!
Tips: Belöna dig själv för alla framsteg 🙂
Detta är ganska enkelt. Du vill t ex gå ner 10 kg. Heja på!
Då kanske du ska belöna dig själv när du når dit: köpa något lyxigt som du vill unna dig, eller äta på den där restaurangen. Alla stegen på vägen dit (första kilot, första tredjedelen halvvägs) passar superbra som belöningar!
Se till att skriva ner detta och sätt upp det på din träningsplanering eller kalender, så att det blir på riktigt.
När du tränar på bygga vanan så vill man inte koppla belöning till resultatet utan till ansträngning. Då kan man räkna hur många gånger man gör som planerat eller hur många veckor som man uppnått sitt veckomål (sikta på 100% men var nöjd med 80%).
Ett annat knep för långsiktiga förändringar är att ha en liten glasburk framme i köket där du gjort streck för olika delmål. Så varje gång du genomför ett pass så lägger du en makaron (okokt!) i burken och du ser hur nivån stiger efterhand. Bra mått på framsteg 🙂
Slutkläm
Ok, detta var en massa tips för att lyckas med din vana. Ta den som verkar mest tilltalande och kör så det ryker!
Som sagt, detta är en process, så börja smått och testa dig fram till vad som funkar för dig.
Var glad för alla framsteg och ansträngningar du gör och var rädd om dig 🙂